KDV VVE

  • Volg ons op

KDV VVE

Raai-de-kraai_1

VVE bij Kinderopvang ‘t Kroontje

Kinderopvang ’t Kroontje werkt met VVE en dit staat voor Voor en Vroegschoolse Educatie. VVE heeft betrekking op kinderen tot 6 jaar en in de kinderopvang richten we ons dus tot de Voorschool. Groep 1 en 2 worden de Vroegschool genoemd. Hierbij hebben we samen met de verschillende basisscholen als doel om kinderopvang en kleuteronderwijs naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

 

Er zijn diverse methodes die hiervoor gebruikt kunnen worden. Kinderopvang ’t Kroontje heeft gekozen voor de methode Peuterplein. Peuterplein sluit logischerwijs aan op de Vroegschoolse methode Kleuterplein, maar ook op de andere VVE programma’s die gebruikt worden in groepen 1 en 2.

 

Peuterplein kenmerkt zich door de blauwe handpop ‘Raai de Kraai’. Raai is op elke groep aanwezig en is een maatje voor de kinderen. Samen met Raai maken de kinderen de leukste, mooiste, grappigste en spannendste dingen mee. Alles wat we met de kinderen doen, doen we ook met Raai. Dit biedt kinderen een stukje duidelijkeheid veiligheid. Raai staat afgebeeld op onze dagritmekaarten die vertellen wat de dag brengen gaat en samen met Raai ‘vliegen we’ door  diverse (herkenbare) thema’s. Elke 6 weken staat een nieuw thema centraal. Voorafgaand aan een nieuw thema wordt u als ouder geïnformeerd. Zo kunt u thuis ook aan de slag met de leuke liedjes, versjes en activiteiten die we bij ’t Kroontje ook doen! Naast de seizoenen wordt er aandacht besteed aan thema’s zoals: Water, Lichaam, Verkeer en Familie.

 

Ontwikkelingsstimulering:

Bij Kinderopvang ‘t Kroontje vinden wij het belangrijk dat alle kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Alle kinderen doen dit op geheel eigen wijze en op eigen tempo. Het is belangrijk om goed aan te sluiten bij de persoonlijke behoeften en mogelijkheden van het kind. Kinderen zijn van nature energiek en nieuwsgierig. Ze willen de wereld om hen heen leren begrijpen en doen dit vooral door te onderzoeken, ontdekken en ervaren. Door goed te observeren kunnen onze pedagogisch medewerkers perfect inspelen op deze behoeften, mogelijkheden en interesses.

 

Ontwikkelingsstimulering bij baby’s?

Jonge kinderen leren en communiceren met hun zintuigen. Het ervaren met de zintuigen noemen we de sensomotoriek. In de eerste 2 levensjaren van een kind richten we ons dus voornamelijk hierop. Kinderen moeten de wereld om hen heen nog helemaal leren kennen door te voelen, ruiken, horen, proeven, noem maar op.

Voor de allerkleinste kinderen is het al een hele ontdekking om te ervaren hoe de herfstbladeren aanvoelen en wat er gebeurt als je deze omhoog gooit. In het begin kijken ze met verbazing dat de bladeren weer omlaag vallen, maar nadat ze dit eenmaal door hebben vinden kinderen de voorspelbaarheid, dat ze weten wat er steeds opnieuw weer gebeurt, ontzettend grappig en horen we ze schaterlachen bij het herhalen van dit spel.

 

VVE en Guppiesport

Voor de peuters wordt elke ochtend een Guppiesport les gegeven door een gekwalificeerde sportdocent. Tijdens deze gymles worden activiteiten aangeboden die aansluiten bij het thema van dat moment en een beroep doen op de natuurlijke drang van kinderen om te bewegen. Kinderen ontwikkelen uiteraard hun motoriek door middel van bewegen, maar daarnaast leren en ontdekken kinderen veel meer dan alleen dat. Ze leren hun mogelijkheden en voorkeuren kennen, waardoor ze hun eigen lichaam steeds beter gaan begrijpen en beheersen (persoonlijke ontwikkeling). Doordat de lessen in groepsverband zijn leren de kinderen om te gaan met elkaar, wachten op je beurt, omgaan met conflicten, etc (sociale ontwikkeling). Ook worden de kinderen die daar al aan toe zijn uitgedaagd om tijdens de Guppiesport lessen elementen als tellen, kleuren en vormen te ontdekken en leren kennen. Ook begrippen als op, voor, achter en tussen komen aan bod en zijn een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling wanneer kinderen naar school gaan.

 

Groene VVE

Buiten in de natuur is ontzettend veel te ontdekken en beleven. Daarom hebben we ons bij ’t Kroontje gespecialiseerd in ‘groene VVE’. Buiten kunnen de kinderen naar hartenlust spelen, bewegen en op ontdekking uit gaan. Niet alleen op onze eigen speelplaats, maar ook in natuurtuin ’t Geerbos of op de hockeyvelden; beiden op loopafstand van onze locatie!

Ook hebben we een eigen moestuin waar de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers voor zorgen. Kinderen leren al vroeg waar groente en fruit vandaan komt; vanaf het zaadje tot de daadwerkelijke oogst! De bereiding en het proeven maken het plaatje compleet!  In de natuur gebeurt altijd wel wat. Een rups die van de sla gegeten heeft, of de bladeren de van de bomen vallen. Voor de kinderen allemaal prachtige ontdekkingen en nieuwe ervaringen!

 

Voor de kleinste kinderen is warm, koud, regen of sneeuw al een ervaring opzich! Samen trekken we bij regen dan ook onze laarzen en overals aan en stampen we buiten in de plassen!

 

Binnen, maar ook in de natuur leren de kinderen die daar aan toe zijn heel veel (nieuwe) vaardigheden. In de herfst zoeken we bijvoorbeeld takjes die van de bomen zijn gevallen en leggen deze samen met de kinderen van groot naar klein of dik naar dun. Begrippen als voor, achter, op, in, tussen, meer en minder zijn belangrijk voor peuters om te leren, omdat dit hen leert om op de basisschool in groep 3 te leren lezen en schrijven en rekenen.

Onlangs hebben we ons groene keurmerk behaald. Dit laat zien dat we de natuur betrekken bij de uitvoering van al onze VVE activiteiten!

 

foto