Maaltijdenservice

  • Volg ons op

Maaltijdenservice

Jong geleerd is oud gedaan

Uit studies is aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd geleerd wordt om gezond te eten gemiddeld 6 jaar langer leven en 19 jaar langer in goede gezondheid leven. Gezond leren eten is dus heel erg belangrijk.

Kinderopvang ’t Kroontje is, in samenwerking met JOGG en LEFF, het kinderkookcafé gestart. In het café kunnen kinderen zelf koken en proeven en daarna de zelfgemaakte maaltijd opeten. Het idee achter het kookcafé is dat kinderen op jonge leeftijd al leren wat gezond is en wat niet. In het kader van het kinderkookcafé gaan we bijvoorbeeld ook naar de Jumbo Foodmarkt om daar producten te bekijken en te zien hoeveel suiker en vet er in verschillende producten zit. Wat leuk is, is dat kinderen nieuwe producten leren kennen en dat ze bewust bezig zijn met hun eten zodat al op jonge leeftijd het belang van gezonde voeding aangeleerd wordt. Van ouders horen we leuke verhalen terug: “Wat hebben jullie voor oranjes gegeten vorige week? Mijn kind vond dat zo lekker dat hij het thuis ook wil eten” (zoete aardappel)

 

Praktisch

“Op dagen waarop ik wat later ben merk ik dat mijn kinderen prikkelbaar zijn. In de auto ontstaat vaak al een vervelende sfeer omdat ze honger hebben, daarna moet ik nog gaan koken en als het eten dan op tafel staat is het vaak al niet meer gezellig. Kunnen jullie daar niet iets op bedenken?”

Naast bovenstaande educatieve functie heeft het kinderkookcafé ook een praktische functie: namelijk dat kinderen in alle rust een gezonde maaltijd kunnen eten, wanneer ouders een dag hebben waarop zij later thuis zijn en daar niet (makkelijk) zelf voor kunnen zorgen. Op die manier is er geen stress en haast en kunnen kinderen vrolijk en met een gevulde maag mee naar huis.

 

Zien eten doet eten

“Mijn kind vraagt ineens om spruitjes, dat heeft hij nog nooit gelust”

Voor kinderen die moeilijk eten is het kinderkookcafé ook een goed idee. Doordat andere kinderen ook proeven en proberen wordt de drempel voor “lastige eters” lager. Ze worden op een positieve manier gestimuleerd door de leidsters maar ook door leeftijdgenootjes om nieuwe smaken te proberen en ervaren. Zo horen we dan ook regelmatig dat kinderen ineens thuis wel dingen eten die ze eerst niet aten. Gevarieerd eten is belangrijk om alle voedingsstoffen die nodig zijn binnen te krijgen.

De kleine kinderen kunnen natuurlijk niet zelf koken. Maar zij kunnen wel mee genieten van het eten wat op de BSO bereid wordt.

 

Aanmelden

  • Meld u aan voor het kinderkookcafé door een mailtje te sturen naar: jolien@kroontjeveghel.nl
  • Momenteel is het kinderkookcafé dagelijks actief.
  • De kosten bedragen €3,- per kind per maaltijd, bedragen worden verrekend in de maandelijkse factuur.
  • Uiteraard houden we rekening met eventuele bijzonderheden zoals allergieën en geloofsovertuiging.
  • Uw kinderen krijgen een verantwoorde maaltijd op een rustig moment en kunt u uw kind(eren) ophalen met gevulde maagjes.
  • Hiervoor kunt u, net als de reguliere opvang, op een vaste dag gebruik maken van deze service.