Wat biedt t K...

  • Volg ons op

Wat biedt t Kroontje

Snoezelruimte

Een kleine baby kan nog niet zoveel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Door contact met de verzorger gaat een kindje oogcontact maken, glimlachen, geluidjes maken en brabbelen. Maar ook de ervaring van het voelen van harde, zachte, warme, droge etc. voorwerpen levert allerlei ervaringen op voor een baby. Het “spelen bestaat uit knuffelen, aaien, praten zingen en wiegen op schoot. Daarom heeft kinderopvang ’t Kroontje gekozen om te investeren in een snoezelruimte. Snoezelen is een samentrekking van “Snuffelen” en van “Doezelen”.

 

Baby's

 

  • Snuffelen: Actieve bezigheid, zoeken,doorzoeken. Hier ligt de klemtoon op het opdoen van zintuiglijke ervaringen.
  • Doezelen: Rustgevende activiteit, dommelen, soezen. Hier ligt de nadruk op het rustige,aangename,ontspannende karakter van de activiteit. Voor baby’s, peuters en kleuters is het een boeiende, sfeervolle ontdekkingstocht met allerlei variaties

Het verwonderd waarnemen, beleven van licht, geluid, geur en alles wat voelbaar is, relaxen, koesteren van veiligheid… Het is slechts een greep van de vele mogelijkheden van een snoezelruimte.

 

Snoezel

Ook geven van een massage is een fantastische manier om overdag een moment van rust te krijgen. Kortdurende massages met een gericht doel. Massage kan worden toegepast bij: onrust, buikkramp en problemen met (in)slapen, maar natuurlijk ook gewoon om even weg te zijn van de groep en één op één aandacht te krijgen. Dit draagt ook weer bij tot een gezonde ontwikkeling van de baby.
De jonge baby’s hebben een eigen slaap- en eetritme en daarom hun eigen dagindeling. Het ritme en de uitgangspunten van thuis worden zoveel mogelijk overgenomen. We houden hierover met u regelmatig gesprekjes.
Kinderopvang ’t Kroontje heeft 3 babygroepen. Een kleine groep waar de sfeer vooral rust en geborgenheid uitstraalt en een grote groep voor bewegelijke kindjes die genieten van veel uitdaging. Naast de twee horizontale babygroepen hebben we ook een verticale groep. Op deze groep zitten kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar bij elkaar. Hiermee bootsen we meer een gezinssituatie na, kinderen helpen elkaar. Ouders kunnen zelf een keuze maken als ze na de rondleiding de sfeer geproefd hebben.

 

Kinderopvang ’t Kroontje verzorgt de voeding (Nutrilon en Hero standaard 1&2) en verstrekt de luiers. Wij horen het graag van u als er wijzigingen zijn in de voeding, zodat wij ons hierop kunnen aanpassen.

 

Zie ook onze ‘informatiebrochure KDV

 


Babygroepen activiteiten (VVE –ervaringsgericht)

De pedagogogisch medewerkers van ’t Kroontje zijn VVE gecertificeerd. Dat betekent dat zij geschoold zijn om de taalontwikkeling van baby’s en kinderen tot 6 jaar zo goed mogelijk te stimuleren en te ontwikkelen. Onze leidsters praten, zingen en lezen de kinderen dus vanaf jonge leeftijd voor.

Als baby’s alleen nog brabbelen bereidt het brein zich al voor op het uitspreken van de eerste woordjes, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wanneer zeven tot elf maanden oude baby’s spraakgeluiden horen, worden er gebieden in hun hersenen actief die betrokken zijn bij de coördinatie van mondbewegingen voor spraak. Waarschijnlijk oefent hun brein op die manier alvast om spraak te imiteren. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Bij het onderzoek werd de hersenactiviteit van vijftig baby’s in kaart gebracht terwijl ze luisterden naar spraak. De wetenschappers ontdekten dat specifieke gebieden in het brein van de pasgeborenen reageerden op de spraakgeluiden. Zo was er activiteit meetbaar in de kleine hersenen en het Centrum van Broca, twee hersengebieden die betrokken zijn bij het aansturen van de mondbewegingen voor spraak.


Volgens hoofdonderzoekster Patricia Kuhl toont de hersenactiviteit aan dat baby’s ervan profiteren als hun ouders tegen hen spreken. “Als baby’s ons horen praten, worden de actiegebieden voor spraak in hun brein getraind op een manier die we niet hadden kunnen vermoeden, de baby’s worden door hun brein voorbereid om te reageren op de wereld; ze leren in feite praten zonder dat ze een woord uitspreken.

” Praten tegen baby’s met sterk overdreven klanken, zoals volwassenen vaak doen, kan dit proces volgens Kuhl mogelijk verder stimuleren. “Als baby’s dit overdreven taaltje horen, is het voor hun brein waarschijnlijk makkelijker om de motorische bewegingen voor spraak te modelleren.” De meeste baby’s beginnen pas na hun eerste verjaardag echt te praten. “Kinderen brabbelen meestal al wat als ze een maand of zeven oud zijn, maar hun eerste woordjes spreken ze over het algemeen pas uit als ze de leeftijd van een jaar hebben bereikt”, aldus Kuhl.

 


Voorlezen voor baby’s

Baby’s te jong om voor gelezen te worden? Welnee! Voorlezen is leuk voor elke leeftijd en bovendien goed voor de taalontwikkeling.

Speelboekjes als opstapje

De dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby leuk oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan hij vooral zelf ontdekken. In begin zal je baby boeken vooral zien als een leuk speeltje. Hij kan er mee gooien, ze nat sabbelen, er uitvoerig naar kijken en uiteindelijk gaat hij ook echt meelezen.

Voorlezen aan baby is gezellig en rustgevend

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is een moment waarop je dicht bij je kind bent. Het voorlezen van een boekje maakt een kind vaak rustig. Daarom vindt je baby het fijn om voor het slapen gaan voorgelezen te worden. Samen een boekje lezen is een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht.

Het lijkt een beetje vroeg om al voor te lezen voordat je kind een half jaar oud is. Toch heeft je baby er al veel aan. Natuurlijk zijn lange lees-sessies nog niet mogelijk, maar door hem voor te lezen, leert hij al vroeg dat boeken erbij horen. Op het moment dat je kind wel aan voorlezen of samen lezen toe is, is het fijn dat hij het boekje al kan vasthouden en zelf kan doorbladeren. Als je baby ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine verhaaltjes voorlezen. Vooral verhaaltjes met rijm (bijvoorbeeld de avonturen van Brul de Leeuw) vinden baby’s van deze leeftijd leuk.

Verband tussen stemgeluid en babyboekjes

Stap twee bij het introduceren van boekjes, is het besef dat stemgeluid gekoppeld is aan activiteiten met het boekje. Baby’s genieten van de stem van hun ouders. Ze worden er rustig van. Neem dus af en toe de tijd om samen met je baby een boekje te bekijken en te lezen. Deze momenten moedigen hem aan om zelf vaker naar een boek te grijpen.

Bevordering taalontwikkeling

Behalve dat je kind de aandacht en intimiteit van voorlezen fijn vindt, bevordert het ook de taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal. Het vergt een enorme ontwikkeling van je kind om de verbanden te leggen tussen woorden, werkelijke zaken en afbeeldingen in een boekje. Hij vindt het nog moeilijk om de overeenkomst te zien tussen bijvoorbeeld een echte poes en de afbeelding van een poes in zijn boek. Je kunt hierbij helpen door te blijven herhalen. Naast het gebruik van woorden die op de plaatjes slaan, helpt het om geluiden te maken. Niet alleen ‘poes’, maar ook ‘miauw’ zeggen bij het plaatje van de poes.

Voordelen voorlezen

Volgens orthopedagoog Adriana Bus, die onderzoek deed naar dit onderwerp, maakt voorlezen baby’s zelfs slimmer. Zo zou het de volgende voordelen hebben:

  1. Het is goed voor jullie band Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Bus: ‘Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere emotionele band tussen volwassene en kind.’
  2. Het stimuleert inlevingsvermogen ‘Tijdens het voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties, bijvoorbeeld door een verhaal over een heel ver land met een andere cultuur. Zo leren ze over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen,’ zegt Bus. ‘Kinderen leren om andere mensen te begrijpen.
  3. Voorlezen is goed voor onrustige baby’s Bus: ‘Veel ouders hebben de neiging om drukke baby’s met rust te laten. Maar voor hen is voorlezen juist goed. Want baby’s met een moeilijk temperament krijgen dan de begeleiding die ze zo hard nodig hebben. Zij hebben de meeste profijt van een vroege start.’
  4. Kinderen slapen beter Ook voorlezen aan kinderen voordat die gaan slapen is een aanrader: ‘Het is veel beter dan staren naar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Die hebben een slechte invloed op je nachtrust. Een boek heeft dat probleem gelukkig niet,’ aldus Bus.
  5. Ze gaan zelf meer lezen Voorlezen is een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school. Bus: ‘Kinderen leren hoe leuk het is om te lezen. Ze ervaren dat het veel plezier oplevert om samen in een verhaal te duiken. Daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school.’
  6. Het stimuleert de verbeeldingskracht Kleine kinderen leven vaak in een wereld die beperkt is tot thuis, de opvang, familie en vrienden. Door middel van verhalen kan je kind kennismaken met andere en nieuwe werelden. Op die manier train je je kind in het gebruiken van zijn verbeeldingskracht.
  7. Het zorgt voor plezier Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel én helpt om beter te leren. Daarnaast maakt het je kind meer bewust van wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in de hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

 


Buitenbedjes

Babyhuisjes

Bij ’t Kroontje kunnen baby’s slapen in een buitenbedje. We overleggen altijd met de ouders van te voren of zij dit prettig vinden of niet.

Een babyhuisje is een buitenbed wat u kunt zien als een luxe kinderwagen. Het kindje kan veilig buiten liggen. In de buitenlucht bouwen baby’s meer vitamine D op, waardoor ze meer weerstand krijgen. Ook is frisse lucht goed voor de longetjes van de baby. Baby’s slapen beter en langer in een babyhuisje. Door het horrengaas kunnen insecten, maar ook katten, honden en kinderen het kindje niet lastig vallen.

Een baby kan zomer en winter in een babyhuisje van de buitenlucht genieten. De baby slaapt altijd in kleding die aangepast is aan de temperatuur buiten. We hebben daarvoor speciale slaapzakken waarmee baby’s ook bij kouder weer lekker warm liggen

Zodra een baby voor het eerst naar buiten mag, kan het al in een buitenbed slapen. De babyhuisjes zijn geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Het tijdschrift Kinderopvang publiceerde laatst een erg mooi artikel over het BuitenSlapen. Via onderstaande link is dit artikel te lezen.https://kroontjeveghel.nl/wp-content/uploads/artikel-buitenslapen.pdf