In de eerste 1000 dagen (vanaf de zwangerschap tot 2 jaar) spelen ouders een enorm belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. 40% van de ouders weet helemaal niet dat het zinvol is om al voor de geboorte tegen de baby te praten. En 59% van de jonge ouders hebben nooit tips gekregen over de taalontwikkeling van hun kind. Dat er vanuit professionals nog zo weinig aandacht wordt besteed aan de voorlichting van ouders omtrent dit onderwerp stamt waarschijnlijk nog uit te tijd dat werd gedacht dat taalontwikkeling bij jonge kinderen vanzelf op gang kwam. Inmiddels hebben verschillende studies uitgewezen dat dit niet het geval is. Ondertussen begint volgens Rijksoverheid 25% van de kinderen in ons land met een taalachterstand aan de basisschool.
Wat is er gebeurd?
Helaas moeten we constateren dat steeds meer kinderen in een taalarme omgeving opgroeien door de aanwezigheid van smartphones in het leven van ouders. En dat deze ontwikkeling één van de oorzaken is dat de taalontwikkeling van jonge kinderen te weinig gestimuleerd wordt.
Wanneer je zwanger bent, hoort je baby in de buik al vanaf ongeveer 21 weken. Je baby gaat vervolgens geluiden, stemmen, intonaties en patronen in stemgebruik herkennen. In de eerste maanden na de geboorte begrijpt je baby de taal nog niet, maar door het horen van je stem weet je baby dat het niet alleen is. Door emoties en behoeftes te benoemen, te vertellen wat je gaat doen en waarom, help je je baby om gebeurtenissen en gevoelens steeds meer aan woorden te koppelen. Je baby hoort steeds dezelfde klanken bij een voorwerp of handeling. Zo leert hij of zij dat die twee bij elkaar horen. Ook zal je baby intonaties in stemgebruik aan mimiek gaan koppelen. Na de geboorte leren baby’s al snel dat ze met geluid -namelijk huilen- kunnen communiceren. Met het luisteren naar en het zelf maken van geluid begint de taalontwikkeling.
Naarmate een kind ouder wordt én in een rijke taalomgeving opgroeit, breidt het de woordenschat uit: het zegt en begrijpt steeds meer woorden. Door interactie met zijn omgeving leert een kind dingen als grammaticale regels, gespreksregels en vervoegingen. Voor de taalontwikkeling maakt het niet uit welke taal wordt aangeboden aan een kind, als het maar rijke taal is, in eigen normale woorden en zinnen en vooral niet in ‘baby-brabbel-taal’.
Wanneer ouders zouden weten hoe belangrijk hun rol in de taalontwikkeling van hun kind is zouden ze waarschijnlijk eerder geneigd zijn bewuster met hun smartphone om te gaan in het bijzijn van hun kind.
Maar hoe stimuleer je de taal bij jonge kinderen?
Lees hier de 5 Gouden Taal Tips van TaalSchatten
Wil je je verder verdiepen in taalstimulering? Kijk ook eens naar: