Bewegen is gezond!

“Bewegen is gezond!” Het is een kreet die we tegenwoordig vaak horen. De health- en fitnesswereld is booming, maar er klinkt ook een tegengeluid: je bent mooi zoals je bent. Hoewel het belangrijk is om jezelf te accepteren, ligt de focus volgens ons vooral op gezondheid. Een gezond lichaam stelt je immers in staat om het leven aan te kunnen. 

Gezondheid en Beweging

Voldoende bewegen, uitgebalanceerd eten en genoeg slapen vormen samen de ideale combinatie voor een gezonde groei. Kinderen die deze gewoontes op jonge leeftijd ontwikkelen, hebben daar hun hele leven lang profijt van.

Regelmatig bewegen is essentieel voor een gezond lichaam. Helaas weten we inmiddels dat met de komst van onder andere smartphones, tablets en Netflix, mensen steeds minder bewegen. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen, bij wie het probleem nog zorgwekkender is.

De cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS (2023) laten zien hoe zorgwekkend de situatie daadwerkelijk is. Het blijkt uit onderzoek dat slechts 56,8% van de kinderen van 4 tot 12 jaar in 2022 aan de beweegrichtlijn voldeed. Dit is een daling ten opzichte van 2021, toen nog 62,3 procent van deze kinderen voldoende bewoog. Als we deze trend zo voort blijven zetten dan duurt het niet lang voordat minder dan 50% van de kinderen straks niet genoeg beweging krijgt.

Motorische, mentale en sociale voordelen van genoeg bewegen

Maar waarom is het dan zo essentieel dat er genoeg bewogen wordt? Bewegen bevordert de groei van spieren en botten, verbetert evenwicht, coördinatie en motoriek en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Het versterkt ook het immuunsysteem.

Beweging ontwikkelt daarnaast ruimtelijk inzicht, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen wat kinderen weerbaarder maakt en verbetert zelfs schoolprestaties door te zorgen voor een verhoogde hersenactiviteit, betere informatieverwerking en impulsbeheersing. Je leest het goed: bewegen heeft dus niet alleen voordelen voor de fysieke gezondheid!

Tips om kinderen meer te laten bewegen

Het beste wat je als ouder kan doen is zelf het goede voorbeeld geven. Pak dus vaker de fiets, mee de trap, maak dagelijkse wandelingen en bezoek speeltuinen. Sport je? Laat je kind dit dan regelmatig zien of laat je kind ‘meedoen’. Zien doet volgen.

Andere tips specifiek voor jonge kinderen zijn:

  • Gebruik beweegspeelgoed zoals een bal, loopfiets of step
  • Doe wedstrijdjes en beweegspelletjes: wie is het eerst aan het einde van de straat?
  • Laat je kind zelf lopen in plaats van steeds optillen
  • Maak dagelijkse wandelingen met eenvoudige uitdagingen
  • Zoek dansfilmpjes op voor tv- of tablettijd
  • Speel binnen door de stoelendans te doen, een ballon op te blazen of een parcours te maken van bijvoorbeeld kussens

Guppiesport

Als kinderopvang willen wij graag ook ons steentje bijdragen, daarom gaan wij veel naar buiten, hebben we een sportcoach in huis die wekelijks sportlessen verzorgd tijdens de opvanguren en bieden we daarnaast ook Guppiesport aan.

Guppiesport is een beweegprogramma voor peuters van 2 tot 4 jaar oud. Tijdens de Guppiesportlessen kunnen peuters onder begeleiding van onze sportdocent vrij en middels verschillende opdrachten en spelletjes allerlei vormen van bewegen op een speelse manier ervaren.

Ben je dus nog op zoek naar beweegplezier voor jouw peuter? Kom dan naar Guppiesport en ontdek samen een wereld vol spel, plezier en bewegend leren! Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Voor een gezondere toekomst moeten we nu actie ondernemen, dat is iets wat duidelijk is! Beweging moet een vast onderdeel zijn van het dagelijkse leven, te beginnen bij onszelf als ouders zodat we de jongste generaties het goede voorbeeld kunnen geven. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen een sterk en gezond lichaam behoudt en het beste uit het leven weet te halen.

× Reageer op deze vacature!