Overprikkeld

Overprikkeld. Een term die we als ouders vaak horen en zelf ook gebruiken, maar wat betekent het nou eigenlijk en hoe ga je er mee om?

Vooral rond deze tijd van het jaar is het goed om bij dit onderwerp even stil te staan. De feestdagen zijn natuurlijk ieder jaar weer prachtig en brengen een hoop vreugde met zich mee, maar we weten allemaal dat het ook erg hectisch kan zijn. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen! Overprikkeling ligt rond deze tijd van het jaar dan ook vaker op de loer.

Wat betekent overprikkeld zijn?

Om te weten hoe we het beste om kunnen gaan met overprikkeling moeten we eerst eens goed kijken naar waar het precies vandaan komt. Wanneer een kind te veel prikkels binnenkrijgt voor de hersenen om te verwerken dan raakt het zenuwstelsel als het ware in paniek. Dit kan zich uiten in drie verschillende soorten overprikkeling: lichamelijk, emotioneel en cognitief. Vaak zien we dan dat kinderen plotseling heel hard kunnen gaan huilen, driftbuien krijgen, de neiging hebben om zich terug te trekken en/of slecht slapen.

Hoe los je overprikkeling op?

Belangrijk om te onthouden is dat je overprikkeling niet kan voorkomen, maar wel sneller kan laten verdwijnen en verzachten met een aantal trucjes. Ook is het belangrijk om je kind wel in aanraking te laten komen met situaties waarin veel prikkels plaatsvinden. Hierdoor went je kind hier sneller aan en heeft hij of zij hier in het vervolg minder last van.

De volgende trucjes kan je toepassen wanneer je merkt dat je kind overprikkeld is of dreigt te raken:

  • Laat je kind letterlijk even afstand nemen van een situatie en de tijd nemen om de prikkels te verwerken. Vaak is het fijn om dan even een rustige plek op te zoeken. Wil je kind liever even echt alleen zijn? Geeft die ruimte dan en neem zelf ook even afstand.
  • Vorm geen oordeel en laat zien dat de emoties van je kind er mogen zijn. Je zal zien dat je kind zich hierdoor veilig voelt en sneller kalmeert.
  • Neem zodra je kind gekalmeerd is de prikkels weg door bijvoorbeeld een koptelefoon met rustgevende muziek op te zetten, buiten te gaan wandelen of rennen of in een stressbal te knijpen.
  • Het dragen van een zonnebril of een hoodie waar je lekker in kan wegkruipen zijn ook goede manieren om je kind tools te geven om overprikkeling te minimaliseren.

Met deze tips hopen wij dat deze kerst voor iedereen een fijne en stressvrije tijd zal zijn.

× Reageer op deze vacature!