Wat is sensomotorische ontwikkeling?

Sensomotorische ontwikkeling gaat zowel over de ontwikkeling van de zintuigen, zien, ruiken, horen, voelen en proeven, als de motorische ontwikkeling van een kind. Het is een combinatie waarmee een kind ervaring opdoet van de wereld om zich heen. Een mooi voorbeeld van deze combinatie aan vaardigheden is wanneer je een bal moet vangen. Je ziet de bal aankomen, je strekt vervolgens je handen uit en vangt de bal op.

Zo zijn er nog ontelbare voorbeelden te noemen, vandaar dat een goede sensomotorische ontwikkeling ontzettend belangrijk is. Maar hoe zorg je ervoor dat deze ontwikkeling goed gestimuleerd wordt? Daarvoor hebben wij een aantal handige tips opschreven.

Denk out-of-the-box

 

Zorg ervoor dat je kinderen met zoveel mogelijk verschillende materialen kennis laat maken. Hiervoor moet je soms even out of-the-box-denken. Wat dacht je van verven met scheerschuim en kleurstof in plaats van verf of het maken van een ‘voelbak’ met allemaal verschillende texturen om te ontdekken? Vind je het lastig om leuke activiteiten te bedenken? Neem dan zeker een kijkje op een van de Instagrampagina’s onderaan dit artikel.

Niet met je eten spelen!

 

Iedere ouder heeft vast ooit tegen zijn kinderen gezegd dat eten niet is om mee te spelen, maar wat als dat nou wel zo was? Wanneer je iets eet worden al je zintuigen aangesproken. Zo maakt je kind tijdens het eten kennis met allerlei verschillende texturen, geuren, smaken en kleuren. Afwisseling is daarin erg belangrijk. Spelen met eten is dan ook een uitstekende manier om sensomotorische vaardigheden te ontwikkelen. Laat je kind daarom juist wel met eten spelen.

Bewegen op muziek

 

Het is niet voor niets dat er bij veel kinderliedjes bewegingen horen, zoals bij ‘hoofd, schouders, knie en teen’. Dansen en zingen is namelijk heel goed voor de zintuigen en de motoriek. Daarnaast is samen muziek maken ook heel helpend en natuurlijk hartstikke gezellig. Dus pak die instrumenten erbij, zet vaker muziek aan en maak er thuis een feestje van!

Ga naar buiten

 

De natuur zit ook vol met sensomotorisch ‘speelgoed’. Onze laatste tip is dan ook om veel met je kind naar buiten te gaan. Voel het gras en de bladeren, zie alle mooie kleuren en hoor de wind loeien en de vogels fluiten. Er valt zoveel te ontdekken!

 

Leuke Instagrampagina’s met veel activiteiteninspiratie:

@busytoddler

@play_at_home_mummy

@littleoneslearn

× Reageer op deze vacature!